“Els valors de Compromís que volem exportar a Europa”, per Vicent Xavier Vila

CREIXIMENT SOSTENIBLE
Estic convençut de que hem d’exportar la defensa del nostre territori, del nostre patrimoni natural, la conservació i millora dels nostres paisatges. La millora de la nostra economia ha de ser compatible amb una millor qualitat de vida. Cal protegir, com ja ho fan països més desenvolupats, els nostres rius, els nostres paisatges, mantenir la fisonomia de les nostres ciutats, restaurar les nostres costes, cuidar les nostres hortes i muntanyes, no sols perquè nosaltres puguem gaudir d’elles, no sols perquè és la nostra responsabilitat cap a les generacions vinents, també perquè es per al nostre desenvolupament econòmic. El futur del turisme, un dels nostres sectors econòmics més importants, no pot continuar entrebancant-se per la destrucció del producte que oferta, la bellesa del nostre territori.

FUTUR PER ALS NOSTRES JOVES I NO TANT JOVES
Hem de lluitar una societat on els nostres joves disposen de la possibilitat de tindre una vivenda i un treball dignes. Volem una societat sense desnonaments, on tots i sobretot la gent amb més problemes per accedir tant a la vivenda com a un lloc treball, tinguen assegurada l’accés a aquestos dos drets fonamentals, entre ells els joves i els majors de 45 anys. Cal construir una societat amb esperança en la qual tots els nostres joves, els que no tenen formació, els que estan en procés de formació, els que volen formar-se i sobre tot els més capacitats, que s’han vist obligats a emigrar a altres territoris, per a que puguen tornar, perquè els qui ara es formen puguen tindre una vida professional entre nosaltres, per a revertir el procés de desqualificació professional de la nostra economia que impulsen les polítiques conservadores, com es veu any rere any en les estadístiques comparatives entre països europeus.

SANITAT
Estem assistint a la destrucció del nostres sistema sanitari, que encara que millorable era un dels referents davant els sistemes d’altres països on el copagament ja està assolit des de fa temps. Hem de lluitar per aconseguir el manteniment dels serveis socials, d’evitar més retallades amb l’excusa del deute i el dèficit establit pel #ppsoe.

S’ha de velar per l’atenció a la nostra salut, no ens podem mantenir impassibles veient com la qualitat de la nostra xarxa sanitària es situa a la cua de l’estat espanyol i d’Europa, no sols per la política destructiva del PP, també per les mancances en les transferències econòmiques des del govern socialista.

Hem de defensar als sectors més fràgils de la nostra societat, la tercera edat, les situacions de dependència, no podem consentir que les valencianes i els valencians puguen morir mentre es tramiten les seues demandes de plaça per una residència o les ajudes per discapacitat.

EDUCACIÓ
Com en la qüestió de sanitat. Volem garanties en l’educació dels nostres fills, en una escola pública i en valencià on es respecte el dret a l’educació amb un sistema educatiu consesuat per tots els agents que intervenen en el món de l’educació, des dels pares, passant pels professors i fins els polítics. El nostres fills tenen dret a triar la llengua en la que estudien per poder aconseguir una immersió lingüística real, no podem permetre perdre anys de lluita amb un nova llei alliçonadora i classista com és la de la LOMQE que elimina l’assignatura d’educació per la ciutadania decidida a Europa, en això el parlament europeu ens pot ajudar.

El nostres fills tampoc no es mereixen estudiar en barracons. Hem de lluitar també per que es mantinga el sistema de beques del que disposàvem, les Erasmus, Sòcrates i la resta. Beques per a les escoletes, per a menjadors i per a llibres.

DRETS FONAMENTALS
La experiència ens demostra que la igualtat de drets no es dóna automàticament, tampoc en un règim democràtic, per això és una exigència social que assumim. Encara estem lluny d’una societat d’igualtat d’oportunitats en la qual els salaris reals i l’accés als llocs de treball siguen iguals per a les dones i els homes. Cal que ens continuem esforçant per aconseguir una igualtat real entre els homes i les dones del nostre país, que l’esforç de la maternitat siga reconegut i respectat, que deixe de pagar-se amb discriminació laboral, que la fem compatible amb el treball.

La promoció de la família s’enceta en la despenalització de la maternitat; amb la protecció de l’embaràs, el part i la lactància; amb una baixa suficient per a l’atenció als lactants; amb guarderies públiques a l’abast de tota la població; amb escoles dignes; amb suport a les famílies monoparentals.

La família que promociona la dreta confessional està massa lluny de la família moderna i col·laboradora, no sols per la mancança de protecció a la criança dels infants, sinó també, com és malauradament notori, per l’agressió contra els drets dels homosexuals. No podem tindre una societat basada en principis ètics d’igualtat dels sers humans sense el respecte a la igualtat de drets de tots els seus membres, independentment de la seua opció sexual i de gènere, cultural i religiosa.

INMIGRACIÓ – EMIGRACIÓ
Els valencians, com altres pobles d’Europa som un poble que històricament s’ha vist abocat a l’emigració, encara que els darrers anys semblava que s’havia invertit el sentit de les migracions degut a la estafa de la bombolla immobiliària. Ens pensàvem que érem rics però la realitat de l’actual crisi ens ha fet xafar en terra.

Per això, el respecte a la diversitat és consubstancial a la persistència del nostre poble, i a la dels altres pobles de l’Estat Espanyol. Serem capaços d’integrar positivament els nouvinguts si som primer conscients de la importància dels nostres valors culturals i democràtics, del respecte a l’ús social de la nostra llengua, de la nostra cultura i de la nostra història.

Cal que els oferim mitjans perquè puguen aprendre el nostre idioma, que no ens oblidem de les dificultats que patiren i també tornen a patir en l’actualitat els nostres propis emigrants, dels drets pels quals lluitaren i en ocasions aconseguiren. Sobretot ara que estem assistint al renaixement de partits d’extrema dreta arreu d’Europa, com ara Grècia i França.

ELS TRES EIXOS FONAMENTALS DE COMPROMIS
Per responsabilitat i coherència amb els ideals i amb moltes ganes de treballar en equip, que no oblidem que és una de les diferències fonamentals que ens ha donat la força per aplegar on estem ara mateix, no podem oferir menys que el que els nostres ens demanen.

La unitat del valencianisme, la lluita des de l’esquerra i l’ecologisme real, per damunt de discursos estèrils són i han de ser ara més que mai els instruments polítics que hem d’oferir a la societat valenciana per a recollir les seues propostes i demandes, per traslladar a l’acció política els valors de l’honestedat, la solidaritat, la radicalitat democràtica, l’estima pel nostre país i el nostre territori.

Per aconseguir que una veu alta, clara i en valencià es faça sentir amb força a Europa!

Arxivat en: Vicent Xavier Vila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *