Jordi Sebastià: “Un europarlamentari ha de fer més feina al seu país que al Parlament Europeu”

Des del primer moment se sent candidat de tota la coalició i aspira a encapçalar la llista que ha de portar la veu dels valencians als fòrums de decisió supranacionals.

El candidat a encapçalar la llista per a les eleccions europees per la coalició Compromís-Equo no amaga l’existència d’una sèrie de terminis que l’han animat a presentar-se per a desenvolupar aquesta tasca.

Actualment, és alcalde de Burjassot fins a primeries del mes de juny, degut a un acord existent i, apartir d’aquesta data, va valorar la possibilitat de representar aquesta coalició al parlament d’Estrasburg, en cas de rebre els suports necessaris.

Com és que ara l’interessa Europa?
No, no, disculpa, sempre m’ha interessat Europa perquè Burjassot és Europa, el País Valencià ho és també i em sent europeu des del primer moment. Però, a més, trobe que des del vessant social, la construcció europea deixa molt a desitjar i pense, sincerament, que hem d’ajudar a construir eixa Europa social que hom demana.

Què pot aportar Compromís-Equo en eixe parlament?
Anem a veure: Compromís-Equo és una coalició que funciona molt bé en el Congrés de Diputats de l’Estat i resta clar que aportem una nova forma de mirar cap al futur, mitjançant polítiques de sostenibilitat i, a més d’això, posarem l’accent territorial del País Valencià que ens caracteritza.

Sorprés per la gran quantitat de militants aspirants a encapçalar la llista?
Estic una miqueta sorprés, però, per altra banda, molt satisfet, perquè això implica que, després del que ens ha costat parir el reglament de primàries, la gent està animada, s’ho creu i està disposada a participar-hi.

Quan va decidir presentar-se com a candidat?
Quan es va començar a redactar el procés per a presentar-se, jo ja ho tenia decidit. Pensava què fer en deixar l’alcaldia i, tot i que tinc coses a fer a la Facultat i com a periodista, aquest pas per la política local m’ha obert l’esperit i em feia goig poder continuar en aquest solc.

Troba que la ciutadania està desencantada del paper del Parlament Europeu?
Totalment, i, en part, amb raó. Malgrat el Tractat de Lisboa, ens trobem amb una cambra medititzada per la Comissió i encara li resta molt de camí a recórrer. Però, a més d’això, els europarlamentaris s’han de posar en el cap que han de fer més feina al seu país de procedència, que no a l’Europarlament. Sols d’aquesta manera, la ciutadania tornarà a veure la necessitat d’equilibrar i coordinar les polítiques nacionals.

Cal avançar cap a l’Europa dels pobles?
Ho tinc claríssim. En primer lloc, s’ha de posar les persones per davant i mai el capital. S’han de conjugar els drets socials de tots els europeus, s’ha d’equilibrar l’estat del benestar i s’ha d’accentuar l’Europa dels Pobles a costa de perdre predomini dels estats. S’ha de treballar en aquesta línia des de la base de la pròpia representació i posar en tela de judici la territorialitat del districte electoral actual. S’ha de caminar cap a circumscripcions nacionals i no estatals. D’aquesta manera, les nacionalitats europees tindrien cabuda en aquest parlament que tant ha de fer en favor de les persones.

Són aquestes primàries un assaig per al futur?
Totalment. Qui diga que no, o s’enganya o està fora d’aquesta realitat. Tot i que aquestes solucions sempre són un embolic, s’han de fer perquè es tracta d’un procés democràtic i la ciutadania ho demana. Ara bé, vull subratllar que aquesta coalició ha quadrat el cercle, perquè serà la primera agrupació de partits que les realitza. Aquestes primàries ens ajudaran a corregir i millorar les futures.

Se sent el candidat de la coalició?
Sí, sí. Quan vaig decidir pegar el pas, vaig parlar-ho amb persones significatives de cada sensibilitat de les que componen la coalició, per manifestar-li aquesta voluntat i la capacitat per representar totes les sensibilitats. Així ho manifeste i així m’agradaria que s’entenguera, perquè així ho mantinc.

El perfil del candidat

Actualment és alcalde per Compromís del seu poble, Burjassot, el poble de Vicent Andrés Estellés. El poble que ha modificat el seu Pla General per protegir l’horta, el poble que augmentat el seu pressupost en serveis socials malgrat la crisi.

En maig deixarà l’alcaldia per complir el pacte de govern que la coalició té amb altres formacions polítiques locals, i vol continuar defensant els principis de Compromís en les institucions: la justícia social, la sostenibilitat econòmica i ambiental, el valencianisme…

De professió periodista, va començar l’any 1989 en el diari Levante i ha sigut redactor i cap de redacció del setmanari El Temps, i de diverses publicacions d’à mbit comarcal i local.

Ha publicat llibres de relats, novel·la i assaig, així com llibres periodístics; la seua darrera obra “Llàgrimes de cotó, de pols i de silenci”, ha estat un treball realitzat per a l’Associació Fontilles, basada en testimonis de dones amb lepra.

Des de l’any 2005 treballa com a professor associat de periodisme en la Universitat de València Estudi General i també ha escrit guions per a documentals.

(Entrevista publicada originalment a El Punt-Avui)

Arxivat en: Jordi Sebastià

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *