L’advocat i professor de Dret Enric Bataller, membre fundacional de Compromís, ha presentat hui la seua candidatura per a encapçalar la llista de la formació per a les eleccions europees en el marc del procés de primàries engegat pel partit.
Bataller es defineix com un canditat “per i per a Compromís” que es presenta amb l’objectiu de defensar la dignitat del poble valencià com una societat productiva i treballadora”. Davant de “l’estafa” de la crisi actual, remarca que vol defensar a les persones davant l’egoisme dels Estats i dels poderosos”.
“Ens estan governant persones corruptes i ocioses, i hem de canviar per a donar poder a les persones”, ha apuntat hui el candidat Enric Bataller en la seua presentació oficial davant els mitjans de comunicació. Bataller ha remarcat que “el que està passant no és una crisi, sinó una estafa”.
Bataller s’ha definit com “un candidat per i per a Compromís” i ha destacat com el seu objectiu fonamental “anar al Parlament Europeu a defensar la dignitat del poble valencià com una societat productiva i treballadora, lluny de la imatge que s’està donant fins ara”. En aquest sentit, ha remarcat que el seu interès és defensar des del legislatiu europeu a les persones, “a totes, sense excepció”, davant del “egoisme dels Estats i dels poderosos”.
Bataller és advocat, investigador i doctor i professor en Dret i la seua candidatura s’afegeix a les presentades per l’alcalde de Burjassot, Jordi Sebastià, Ismael Sanchis (Gent de Compromís) i Rafa Mira, com a aspirants a ser cap de cartell en els eleccions al Parlament Europeu que se celebraran en maig.
Segons indica Enric Bataller en la seua carta de motivació per encapçalar la llista de Compromís per a les eleccions al Parlament Europeu, des del seu despatx d’advocat, com a professor a la Universitat, “ens hem conegut i teixit” les complicitats que estan fent de Compromís “un projecte potent”. En aquest document, Bataller assegura presentar com a candidat amb l’objectiu de “col·laborar en què Compromís represente a la nostra gent a Europa, des de l’honestedat i el desig de canvi”.
Bataller és Llicenciat en Dret per la Universitat de València (1991) i en Geografia i Història. També és doctor en Dret per la Universitat de València des de 2008, amb la tesi “El dret ‘sui generis’ sobre bases de dades: gènesis, evolució i perspectives”, que va ser qualificada unànimement com a excel·lent cum laude.
Dilatada experiència professional i acadèmica
Pel que fa a la seua activitat professional i acadèmica, és advocat des de 1993, soci-fundador del bufet “Altea Abogados” al 2001 (àrea de Dret Civil i Administratiu), assessor jurídic de l’Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians, i en el període 1999 a 2002 també ha defensat els interessos ciutadans en nombrosos procediments judicials, com ara l’intent frustrat de privatització de RTVV pel Govern Zaplana, la subestació elèctrica de Patraix o les reivindicacions de Salvem El Cabanyal.
En el seu extens currículum també figura, entre les seues posicions docents universitàries com a professor de Dret Civil en la Universitat de València des del 1998, classes al Magister sobre “Copyright i noves tecnologies de la societat de la Informació” en la Universitat Politècnica de València (2001/2005), professor al Magister Lucentinus sobre propietat Intel·lectual i Copyright, (Universitat d’Alacant); visiting Professor a la Universitat de Wollongong, de Nova Gales del Sud, Austràlia (2010) i professor invitat al Seminari sobre Dret Privat espanyol, Universitat de Warmia i Mazuria (Olzstyn, Polònia), 2009.
Pel que fa als càrrecs representatius que ha desenvolupat en institucions acadèmiques, Bataller ha sigut membre electe de la Junta de Centre de la Facultat de Dret de la Universitat de València, des de 2003 fins 2005, i membre de la Comissió Acadèmica de Títols, de la llicenciatura de Periodisme als cursos acadèmics 2004-05 i 2005-06.
En organitzacions professionals , ha format part de la Secció de Dret Informàtic i de les Tele-Comunicacions del Col·legi d’Advocats de València, ha sigut responsable de l’àrea de Dret d’Autor (2000-2004) i secretari de la Secció de Propietat Industrial i Dret d’Autor del Col·legi d’Advocats de València (2001-2003).
Investigador reconegut
Dins de la seua activitat com a investigador, Enric bataller ha sigut “Guest Editor” de la revista “La Questione Meridionale”, editada conjuntament per la Universitat de Cosenza (Italia) i la Universitat de Wollongong (Austràlia) l’any 2013, i és actualment membre del consell de redacció de la Revista de Dret Civil Valencià.
A més es autor dels llibres “La obra col·lectiva” (Tirant Lo Blanch, 2002), “Comentarios a la Ley de Arrendamientos Rústicos” (editorial Tecnos, Madrid, 2006), “El derecho sui generis sobre bases de datos: génesis, evolución y perspectivas (Editorial Thomson-Aranzadi, Pamplona, 2009), i “La comunidad de bienes en el ámbito de la propiedad intelectual”, entre d’altres.
Enric Bataller és autor de nombrosos articles científics relacionats amb la competència autonòmica en matèria de fundacions, la repressió penal de la supressió no autoritzada de dispositius tècnics per a la protecció de programes d’ordinador, la protecció de bases de dades originals en els Estats Units, i sentencies del Tribunal de Justícia de les Comunitat Europees i el dret a la imatge dels famosos com el cas d’Elsa Pataky.
Dins els projectes d´innovació docent a la Universitat de València, forma part de l’equip d´investigació consolidat i és coordinador del “Projecte Diccio Iuris-Diccio Pol: Eina per la detecció dels usos incorrectes del vocabulari del Dret i de la Ciència Política”
Pel que fa a les seues estades d’estudi a l’estranger, ha participat en investigacions de l’Organització Internacional de la Propietat Intel·lectual de Ginebra (Suïssa); de l’Institut Suís de Dret Comparat Europeu, Lausanne (Suïssa), com també en altres desenvolupades al Visiting Researcher, King’s College de Londres (2008) i al Visiting Researcher, University of Wollongong (Austràlia, 2010).
Bataller domina l’anglés (nivell superior de l’Escola Oficial d’Idiomes), el valencià (nivell superior de la JQCV) i es defén amb el francés (nivell elemental) i l’italià (nivell elemental) i el xinés (curs d’iniciació de l’Institut Confuci-Universitat de València). A més, va ser membre de la “European Law Students Association (ELSA), és soci de Acció Cultural del País Valencià i fundador de la nova associació cultural El Camí.
El procés de primàries de Compromís es tancarà el 21 de març, quan s’haurà de triar de manera oberta tant al cap de llista com als membres de la candidatura.